Οργανοληπτική αξιολόγηση οίνων | Εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών, ΓΠΑ



Read more

«Μένουμε σπίτι» και… πίνουμε κρασί; Η επίδραση του LOCKDOWN στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα


Όλοι οι τομείς των περισσότερων εθνικών οικονομιών έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του COVID-19.


Read more
Η κατανάλωση κρασιού από μία αισθητηριακή σκοπιά (sensory wine marketing)

Η κατανάλωση κρασιού από μία αισθητηριακή σκοπιά (sensory wine marketing)

Read more
Μελέτη οινικού δυναμικού των υπο-ζωνών της ΠΟΠ Νεμέας

Μελέτη οινικού δυναμικού των υπο-ζωνών της ΠΟΠ Νεμέας

 

Read more
Image
Image

«Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και Οινικού Δυναμικού ΟΠΑΠ Νεμέας»

Συντονιστής: Καλύβας Διονύσιος

Συν-επόπτης: Κοτσερίδης Γεώργιος

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ/ΦΟΡΕΙΣ:

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
  • ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
  • ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ
  • ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ
  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΥΚΙΩΤΗ

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το έργο επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός περιφερειακού παρατηρητηρίου το οποίο θα αξιολογεί το οινολογικό δυναμικό των σταφυλιών της περιοχής της Νεμέας σύμφωνα με τις υποπεριοχών όπου καλλιεργούνται. Αυτό θα είναι εφικτό με τη χρήση τεχνικών τηλεανίχνευσης και GIS σε συνδυασμό με χημικές αναλυτικές μεθόδους που θα αποκαλύψουν την επίδραση τόσο των αβιοτικών όσο και των βιοτικών παραμέτρων στην ποιότητα των οίνων Αγιωργίτικο. Η χημική σύνθεση των οίνων θα σχετίζεται με τις μικροβιακές χλωρίδες, τις εδαφικές και κλιματολογικές παραμέτρους κάθε υποπεριοχής. Όλοι οι πειραματικοί οίνοι που παράγονται από τα σταφύλια των διαφόρων υποπεριφερειών θα αξιολογηθούν επίσης οργανοληπτικά. Η ίδρυση υποπεριοχών της ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις αρχές του terroir με χρήση εξελιγμένων τεχνικών και θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικούς οίνους.

Το Εργαστήριο Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση του αρωματικού και φαινολικού δυναμικού των σταφυλιών Αγιωργίτικο, της μικρής κλίμακας οινοποίησης τους και της οργανοληπτικής αξιολόγησης των οίνων Αγιωργίτικο από τις διάφορες υποπεριοχές.


Το STOEV NEMEA υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), με κωδικό έργου Τ1ΕΔΚ- 04202.

Written by ipapaki
Category: Έρευνα
Hits: 693

Our Blog

Post's


Εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, , Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 11855, Αθήνα, Ελλάδα