ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών (1997), έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Διεθνές Δίκαιο (Αθήνα, 1998), D.E.A. Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου (Aix-en-Provence, 1999), Doctorat Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου (Aix-en-Provence 2003), Μεταδιδακτορική ειδίκευση στο φορολογικό δίκαιο (ΝYU, Νέα Υόρκη, 2006), Habilitation à Diriger de Recherches (Aix-en-Provence, 2009).

Μόνιμος Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Reims. Κάτοχος της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet αμπελοοινικού δικαίου (The Wine & Law Program) του Πανεπιστημίου της Reims (Καμπανία Γαλλίας) και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος στο Δίκαιο του Οίνου και των Οινοπνευματωδών, του EU Wine Law Fall School, και του Διπλώματος στην Δημοσιογραφία Οίνου, στο αυτό Πανεπιστήμιο. Διευθυντής έρευνας 4 χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και 5 διδακτορικών διατριβών στο ευρωπαϊκό δίκαιο και το δίκαιο του οίνου. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Clinics in Law of Wine & Spirits (Claws).

Διδάσκει επίσης ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. (Ρώμη, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Burgundy School of Wine & Spirits Business, Université de Pau, Berkeley) καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV Msc). Στο παρελθόν έχει διδάξει στις Νομικές Σχολές του Harvard, του UC Davis, του Stanford, του Montpellier, του Βουκουρεστίου, του Bordeaux, του Πανεπιστημιου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), του Aix-en-Provence, του Δ.Π.Θ., στην Sciences-Po, στην Ecole Supérieure de l’Agriculture (Angers), στην Bordeaux Ecole de Management και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (Βρυξέλλες). Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Καμπανίας (Institut Georges Chappaz), το οποίο συντονίζει την έρευνα και την εκπαίδευση όλων των επιστημονικών κλάδων γύρω από την άμπελο και τον οίνο, με την συμμετοχή των ερευνητικών κέντρων και παραγωγικών φορέων της Καμπανίας.

Πρόεδρος της International Wine Law Association (AIDV), για τα έτη 2020-2022.

Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, του κλαδικού οργάνου των ελληνικών ιδιωτικών οινοποιείων. Με αυτή την ιδιότητα, μέλος επιτροπών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής (Κ.Ε.Π.Ο.). καθώς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οινοπαραγωγικών Επιχειρήσεων (CEEV – Βρυξέλλες).

Δικηγόρος (από το 2001) παρ΄ Αρείω Πάγω, με δραστηριοποίηση στο χώρο του αμπελοοινικού δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου, του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας και του φορολογικού δικαίου. Μanaging Partner του Δικηγορικού Γραφείου Γεωργόπουλος & Συνεργάτες (Αθήνα), Νομικός Σύμβουλος επιχειρήσεων καθώς και βασικών φορέων των κλάδων των οινοπνευματωδών ποτών, του πολλαπλασιαστικού υλικού και του αγροδιατροφικού τομέα (ΕΝ.ΑΠ.Α.Π.Ε. ΣΕΑΟΠ, ΕΝΕΑΠ, Ένωση Φυτωριούχων Ελλαδος, ΣΕΒΕΚ, ΣΕΒΙΤΕΛ..). Παραστάσεις σε ελληνικά (όλων των βαθμίδων) και γαλλικά δικαστήρια, ενώπιον θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., καθώς και στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρέχει σε τακτική βάση νομικές συμβουλές σε εταιρείες και οργανισμούς στην Ελλάδα, την Γαλλία (συμπεριλαμβανομένων των διεπαγγελματικών ενώσεων της Champagne και του Cognac), την Γερμανία, την Ολλανδία... Νομικός σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την καταχώριση του ΠΟΠ «Χαλλούμι».

Εμπειρογνώμων - εκπρόσωπος της Ελλάδος στην Επιτροπή νομικών και οικονομικών υποθέσεων του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου. Εκλεγμένος Ειδικός Γραμματέας της ίδιας επιτροπής.

Είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών, δύο εγχειριδίων και περίπου 100 μελετών στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, ενώ έχει αναλάβει την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων. Διευθυντής της επιστημονικής σειράς Vin & Droit (εκδ. Mare & Martin, Παρίσι) και του επιστημονικού περιοδικού Jus Vini – Journal of Wine & Spirits Law. Το συγγραφικό του έργο επικεντρώνεται σε ζητήματα αμπελοοινικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Είναι μέλος του Εθνικού Πανεπιστημιακού Συμβουλίου της Γαλλίας (CNU), του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού (ΙΕΓ), και της επιτροπής σύνταξης του νομικού περιοδικού Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου.

Έχει τιμηθεί με διακρίσεις από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ίδρυμα Fulbright, το Jean Monnet Centre του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τη Γαλλική Κυβέρνηση, την Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, τη DAAD, το Centre français de Droit comparé, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, την Commission pour l’Etude des Communautés Européennes (Παρίσι), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Jean Monnet Program) και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille III.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Reims

 

Διδασκόμενα Μαθήματα

NOMΟΘΕΣΙΑ ΑΜΠΕΛΟ-ΟΙΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΩΝ

Εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, , Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 11855, Αθήνα, Ελλάδα